6.1.15

Carol Lynch Williams: The Chosen One

Thirteen-year-old Kyra has grown up in an isolated community without questioning the fact that her father has three wives and she has twenty brothers and sisters, with two more on the way. That is, without questioning them much---if you don’t count her secret visits to the Mobile Library on Wheels to read forbidden books, or her meetings with Joshua, the boy she hopes to choose for herself instead of having a man chosen for her. But when the Prophet decrees that she must marry her sixty-year-old uncle---who already has six wives---Kyra must make a desperate choice in the face of violence and her own fears of losing her family forever.
Kenelle? Kirja on kirjoitettu nuorille, mutta se sopii myös ihmisoikeuskysymyksistä kiinnostuneille.

Tässä on tarina 13-vuotiaasta tytöstä, joka asuu isänsä, kolmen äitinsä ja lukuisten sisarustensa kanssa suljetussa, vahvasti uskonnollisessa yhteisössä. Yhteisön johtaja, Profeetta, saa näyn jonka mukaan Kyran on mentävä naimisiin oman väkivaltaisen setänsä kanssa. Tämä on järkytys Kyran lisäksi koko hänen perheelleen ja salaiselle poikaystävälleen, Joshualle. Kirja on voittanut lukuisia kirjallisuuspalkintoja.

Haluan hetken pohtia tätä lahkoa. Kirjassa lahkon johtaja on profeetta, he lukevat Raamattua, palvovat yhtä jumalaa ja kieltävät kirjallisuuden. Kamerat, naisten ajaminen autolla ja tanssiminen on ok. He elävät suljetussa yhteisössä ja miehillä voi olla monta vaimoa (jostain syystä jumala sallii vaimoja vain vanhemmille miehille). Jos lapsi on kehitysvammainen, hänet lasketaan syntiseksi ja hänet tapetaan. Kuulin, että Carol Lynch Williams perustaa tämän lahkon Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkkoon, eli mormoneihin. Lueskelin mormonien yhteyttä tähän fiktiiviseen lahkoon. Mormonit eivät kasta pahasti kehitysvammaista lasta. He sallivat moniavioisuuden (kirjan mukaan vain he, joilla on kolme vaimoa, pääsevät taivaaseen). Kirjassa lahko käyttää hyvin paljon sekä henkistä että fyysistä väkivaltaa pitääkseen kansansa kurissa... ja kappas, Wikipediasta löytyy kokonainen artikkeli aiheesta: "Mormonism and violence". Toivon, ettei todellisuuden tapahtumat ole näin karuja kuin kirjassa.

Kirjan mieliala on hyvin surullinen. Ei sillä tavalla, että lukija pahoittaisi mielensä heidän puolestaan. Vaan sillä tavalla, että kirjassa kaikki vollottavat kaiken aikaa. Kyra on surullinen koska hänet naitetaan väkivaltaiselle, 60-vuotiaalle äijälle. Hänen äitinsä on surullinen, sillä hän on jälleen sairaana raskauden vuoksi. Hänen muut äitinsä ja sisarensa ovat surullisia, sillä he eivät hyväksy Kyran avioliittoa. Kyran salainen poikaystävä on ymmärrettävästi erittäin surullinen. Profeetta ja Kyran tuleva aviomies ovat vain vihaisia, sillä Kyra taistelee heitä vastaan.

Kyra ei myöskään kerro kenellekään mitään. Koko kirjan ajan hän ajattelee: "Olisin voinut kertoa heille asiasta X, mutten kertonut". MIKSET...? Sinulla on paljon luotettavia sisaruksia ja ihana äiti, etkä voinut edes heille kertoa Joshuasta? Ystävystyt lahkon ulkopuoliseen henkilöön, etkä voi edes hänelle kertoa lahkostasi? Kyralla ei vaikuta olevan minkäänlaista luottamuspulaa muiden kanssa, muttei silti uskalla uskoutua heille. Toki yhteisössä on periaate, että yhden rikkeestä rangaistaan koko perhettä, mutta luuliko hän todella, että hänen oma perheensä kavaltaisi hänet?


Ei tämä toki huono kirja ole. Kirjailija on käsittääkseni tehnyt paljon taustatutkimusta, ja täten tämä kirja on jopa tärkeä. Tällainen kohtelu lahkoissa on todellisuutta, ja se on ihmisoikeuskysymys. En voi väittää että tätä tapahtuisi mormonien keskuudessa, mutta esimerkiksi voin luetella People's Templen 1970-luvulla Yhdysvalloissa. Jos et tiedä kyseisestä kirkosta, lyhyesti sanottuna heidän johtajansa Jim Jones sai suurimman osan seuraajistaan muuttamaan Guyanaan, jossa massamurhasi kaikki tuhat ihmistä. Lahkot ovat vaarallisia, ja niiden tulisi olla valvottuja.

Voisin pohtia lahkoja vaikka loputtomiin, se on erittäin mielenkiintoinen aihe josta luen mielelläni. Mutta tämä teksti ei ole aika tai paikka sille. Jos olet kiinnostunut lukemaan jotain nopeaa aiheesta, tämä on hyvä kirja siihen. Vaikka kirja kuvaakin Kyran ahdinkoa, se kertoo hyvin paljon lahkojen manipuloinnista (esimerkiksi, kuinka lapset pelotellaan pelkäämään Saatanaa ja täten tottelemaan yhteisön johtajia sokeasta). Harmi vain, että nämä tärkeät asiat on kiedottu yhteen hömppään päähenkilöön.

Carol Lynch William: The Chosen One, 2009
St. Martin Griffin's, 211 s.
The Chosen One

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.